Känt och okänt om tobak och rökning
Datum: 2008-12-31 Tid: 14:40:56Kända och okända fakta om tobak, rökning och tobaksberoende. Flera kampanjer mot rökning har gjort att fler ungdomar börjat röka. I Sydamerika används av tobak av shamaner och den kan framkalla visioner. Tobak är en mäktig fiende. Den orsakar ofantligt lidande och innebär stora kostnader. Men samtidigt är den så trevlig. Själv är jag stor konsument av snus...

1. Rätt och fel när det kommer till kampanjer mot rökning Det är dokumenterat att ett ganska stort antal kampanjer mot rökning fått fler ungdomar att börja röka. University of Georgia undersökte därför hur en effektiv kampanj bör utformas. Att ungdomar är lätt påverkas av grupptryck är välkänt och det kan nog vara en orsak till varför en del börjar röka. Föga förvånande visade det sig också att kampanjer som övertygar ungdomar att deras kompisar lyssnar på budskapet är mest effektiva.

2. Nära släkt med tomat och potatis Tobaksplantan kommer från Sydamerika. Den är nära släkt med tomater och potatis vilka "importerades" till Europa ungefär samtidigt.

3. Nicotiana tabacum odlas oftast Den tobaks som odlas kommersiellt idag är nästan alltid Nicotiana tabacum: I Sydamerika var det Nicotiana rustica som röktes och än idag finns "djungelciggarer" med denna att köpa i och runt Amazonas. Nicotiana rustica är betydligt mer potent och kan innehålla många gånger mer av de aktiva angenäma ämena:

4. En dödlig dos av nikotin En dödlig dos nikotin för den som inte använt tobak ligger på ungefär tre cigaretter. Storsnusare (t.ex. jag) bygger ibland upp en ofantlig tolerans. En ondskefull storsnusare kan laga till en måltid med en dödlig dos tobak och bjuda flera misstänksamma ovänner på middag. Han kan sleva i sig en del av maten utan att avlida. För gästerna kan det vara mer osäkert...

5. Nikotin och dopamin Svårigheterna att sluta med tobak beror till stor del på nikotin. Den binder till celler i hjärnan och får dem att släppa ut mer av signalsubstansen dopamin. Extra dopamin gör att vi tänker snabbare, får bättre närminne och allmänt presterar bättre kognitivt. Dopamin är dessväre också hjärnans belöningssubstans.

6. Psykiskt beroende Extra dopamin är angenämt och trevligt. Resultatet blir ett psykiskt beroende något jämförbart med det för kokain och vissa amfetaminer. För att nå samma effekt krävs lite mer om hjärnan inte får vila från nikotinet. När högre dos fodras tränas dessutom hjärnan och nikotin får en högre potentiellt angenämt maximum. Men det psykiska beroendet ökar också.

7. Fysiskt beroende Även ett fysiskt beroende skapas då tillväxthormoner stimuleras som förändrar hjärnans receptorer. Fysiskt beroende ligger dessbättre typiskt på en mycket lägre dos än det psykiska beroendet. Det psykiska beroendet finns emellertid bra läkemedel mot: Zyban och Champix.

8. Dopamin, Zyban och Champix Zyban och Champix är två receptbelagda läkemedel mot tobaksberoende. De verkar genom att "normalisera" mängden dopamin i hjärnan. Båda är effektiva och är särskilt bra för de som drabbas av svåra abstinens: depression, ångest, sömnproblem, dåligt minne, ticks, ilska m.m.

9. Inte bara nikotin Tråkigt nog står inte nikotin för hela upplevelsen av tobak. Fler aktiva alkaloider finns. Däribland märks harmaliner som särskilt är märkbara i Nicotiana rustica. Harmaliner hämmar ett enzym (de MAO-hämmare) som har till uppgift att bryta ner överskott av "fria" signalsubstanser i hjärnan. Resultatet blir mer bl.a. av serotonin och man mår lite bättre. MAO-hämmare kan vara potent antidepressiva. Harmaliner är lätt psykedeliska i högre doser. Dessutom förstärker de effekten av stimulanter och däribland nikotin... Effekten av harmaliner bör för röktobak inte vara så märkbar. Spekulativt står den dock för en del av den effekt tobak har hos storsnusare vilket gör beroendesjukdomen komplex.

10. En helig växt Tobak var en av de heliga växterna i Sydamerika och är det än idag för ganska många. Tobak används i cermonier för att ge visioner. Än idag invigs shamaner på det traditionella sättet genom att äta torkade blad tills plantan "talar". Det är inte att rekommendera för någon annan.

11. Tobak och alkohol Mer än 85% av alla alkoholister missbrukar tobak. Alkoholisten som slutar supa men forstätter med tobak löper tydligt ökad risk för återfall. Den som slutar röka löper stor risk att börja när denne dricker. Nikotin, och också harmaliner om de finns i aktivmängd, förstärker alkoholens angenäma effekt och tvärtom. De påverkar båda dopamin men via olika mekanismer. Resultatet blir mycket mer dopamin än när bara den ena finns där.

12. Självmedicinering med nikotin De som lider av ADHD och behandlas med Ritalin löper lägre risk för att börja röka eller missbruka andra droger. De som inte behandlas röker och missbrukar droger oftare. Ritalin är en amfetamin. Den är en återupptaggningshämmare av dopamin och ökar mängden av fritt dopamin. Faktiskt fungerar den på ungefär samma sätt som läkemedlet Zyban som skrivs ut mot tobaksberoende. Den som är deprimerad använder långt ifrån sällan tobak för att lindra nedstämdheten.

13. Tobak mot insekter Nikotin och tobaksavkok är ett effektivt medel på insekter. Tobaken kan dock sprida en virussjukdom vanlig hos tobaksplantan till växterna som behandlas. Faktiskt har jag fått för mig att en internationell regel finns om att tobak inte får användas på detta sätt p.g.a. virussjukdomen? Mer om tobak, rökning och tobaksberoende Den som lider av tobaksberoende kan få tips hos Vårdguiden: Tobaksberoende. Viktigt är att inse att det är svårt att risken är hög för att man misslyckas och behöver försöka igen. Flera forskingsnyheter om nikotin, beroende och rökning finns på Nyfiken vital. Flera av dem har jag skrivit. Forskning om Rökning och tobaksberoende. Bland dessa finns den här om ADHD och rökning. Mer om Champix och Zyban Den som ska sluta ska inte vara rädd för läkemedel. Ingen av dem är något mirakelmedel men skillnaden är ändå tydligt märkbar i de studier som gjorts. Särskilt värdefulla är dessa läkemedel för de som får svåra abstinens t.ex. nedstämdhet. Den som självmedicinerar ADHD, depression eller något annan psykisksjukdom eller funktionshinder behöver få behandling av det. Zyban är en gammal trotjänare som funnits många år. Det är en återupptagningshämmare av dopamin. Zyban godkändes först i USA mot årstidsbunden depression. I USA används det även mot ADHD men det är i Sverige bara godkänt mot tobaksberoende. Sjukvårdsrådgivningen har mer att berätta om Zyban Champix är nyare och kom förra året. Det aktiva ämnet binder till samma receptor som nikotin. Läkemedelsverket har en monografi tillgänglig: Champix. En del forskning på att Champix kan vara mer effektivt än Zyban: Champix kan vara bättre än Zyban. Mer om harmaliner och MAO-hämmare Mer om harmaliner finns att läsa i Wikipedia: Harmala alkaloid. Äter man Champix eller Zyban ska man förövrigt vara försiktig MAO-hämmare. Wikipedia om monoamidoxidasen: MAO. Mer om rökning och alkoholism Tobaksberoende och alkoholism var för sig gör det svårare att sluta med den andra lasten. Det innebär att det bästa kan vara att behandla båda beroendesjukdomarna samtidigt. En studie gjord på djur pekar på att läkemedlet Champix också kan ha effekt just mot alkoholism: Champix mot alkoholmissbruk. Alkoholberoende råttor med fri tillgång till sprit började direkt dricka hälften så mycket dagligen efter en daglig dos Champix.

min son
Datum: 2008-12-28 Tid: 19:03:27

i natt så blev min 3åriga son glad, jag o kent plockade ner en fotölj som han fick sova i, så han slipper ligga på govet, så la vi en liten pläd till honom med som han kan gosa in sig i :D

i helgen
Datum: 2008-12-19 Tid: 14:43:40

jaha då va de helg igen... en jag e inte så glad för de denna gången. nu har de varit sksolavslutning o man e ledig i ca tre veckor. i dag så ska jag åka o köpa trorsor. vilket känns meningslöst nu. och så ska jag plocka fram julgranen i mon. o på söndag ska jag till emelie för per fyller år

men jag ska stanna till måndag flr vi ska ha lite myskväll hon o jag :D blir lite bastu skulle jag tro o en o anan film med :D jippi :D

sen e de ju snart jul med :D bara fem dagar kvar, få se om kent o jag kommer överäns då för så fall åker jag på julafton o tar med mig rambo fan va kul de ska bli..

hoppas ni får en toppen helg pussch pussch

trött på livet
Datum: 2008-12-19 Tid: 13:55:02

jag orkar inte mer nu.kent gör allt för o knäcka mig, o i dag lyckades han... han e så jävla låg han drar upp en sak som hände för längesedan o gjorde om de som de va mitt fel.. jag som äntligen lyckat förtränga defan jag pallar inte så mkt mer, skulle vilja göra slut på allt... känns som jag inte har något att leva för längre. jag har mer eller mindre inga vänner kvar. min kille psykar mig. det går dåligt för mig i skolan och jag trivs inte.. jag vill inte jobba inom vården. så måste utbilda mig till något annat o de vet jag inte om jag orkar. de slutart la med att jag e något sosfall med en massa ungar o en man som terrar mig.. så va fan har jag att kämpa för?!?!?!

fyyy faaaan
Datum: 2008-12-13 Tid: 23:57:22i dag så blev jag osams med sanne för hon va sur på mig o nu hotar hon mig med att skicka mig till kuratorn men hon ska få göra de. de ska bli kul, för han ska få veta hur jävla illa hon behandlat mig... fan detta pallar jag inte mer nu, jag ska inte behöva ta så jävla mkt skit som jag har gjort från henne.. o jag ska ha stöttat henne o massa men man får inte ett skit tillbaka :S  så nu e de fan slut med de hon får klara sig själv i framtiden! för jag ska leva mitt liv o hon ska få leva sitt liv. fan jag hoppas jag aldrig mer ser de aset men de e jag la så illa tvungen att göra efter som vi har ett halvår kvar i skolan..


hoppas ni haft en bättre lördag än vad jag haft

pusschpussch

lucia,tv4,jp,epressen radio o metro
Datum: 2008-12-13 Tid: 14:33:23

i dag e de lucia men redan igår så upptradde jag i skolan här kommer de lite bilder på oss


fan va söt jag e :D

låt
Datum: 2008-12-08 Tid: 23:23:32

negerboll

klant som man e
Datum: 2008-12-07 Tid: 00:57:20

                                                 

för er som inte ser de så e de där jag för sådär en 15 år sedan.. sen vilken GRÄSLIG matta vi hade i hallen :P sen ligger de en svart plutt bakom ena stolsbenet undra va de kan va?! sen så e de jouse eller saft i glaset.. men va fan ska jag med en sked till ?!

jaja iaf så i fredag så tog jag bort mina stygn, finely :D så nu e man av med dem men har strips istället... sen så fick jag för migo ta en lite jävel på kvällen.. vilket gjorde att jag va bakis i morse... menmen de va inte så farligt..

sen lite senare så på lördagen satte jag mig o röka vid kaminen vilket de sprakade värme om,, och när jag öppnade den så trillade de ut en spik o dum som jag e tar jag upp den o kastar in den igen, o bränner fingrarna så huden följde med in i kaminen :P heheh

sen så städade jag hela mitt rum, blöt torkade o la på dukar... men ska damsuga o skura med,.,,, sen så har jag tvättat i dag med.. hade ett par trosor i morse när jag vaknade så fick en full maskin med mina trosor o strumpor :P hahah

ne nu ska jag fortsätta prata med min älskade Kent.. <3

ha en super söndag nu alla mina läsare :D vet att min kommer bli jobbig för de ska ju fortsättas med städningen :P hahah pussch på er

grattis
Datum: 2008-12-01 Tid: 17:12:24

idag så fyllde min bäbisvovve 3 år grattisRSS 2.0